Verklighetens Liam Berg

Min dröm som barn om att bli en av världens bästa trumpetare fick ett abrupt slut. Men nu kan jag ändå förverkliga drömmen i romanen ”Liams revansch” och det är en ganska tillfredsställande känsla. Boken handlar om Liam Berg, ett ovanligt barn med en extraordinär talang för att spela trumpet. Handlingen tar sin början när Liam är 18 år och ska delta i en internationell tävling för trumpetare.

(Sergei Nakariakov. Foto: Thierry Cohen)

Som förebild under skrivarbetet har jag haft den ryske trumpetaren Sergei Nakariakov. Som barn var han en exceptionell talang och bara tre år efter att han började spela trumpet utnämndes han till ”The Paganini of the trumpet” av Finsk press efter ett framträdande på Korsholmfestivalen. Då var han 13 år och redan virtuos.

Sergei Nakariakov har under åren utvecklats till en av världens främsta trumpetare och han har gett framförallt flygelhornet en unik musikalisk röst. Sergei är född i Gorkij 1977 och började spela piano som sexåring. Efter en ryggskada 1986 fick han svårigheter att sitta och tvingades byta instrument. Efter en tids diskussioner med sina föräldrar föll valet på trumpet och Sergei var då nio år. Under de första åren hade han flera olika trumpetlärare, men Sergei har alltid hyllat främst sin pappa för de tekniska och musikaliska färdigheter han besitter.

Från det att Sergei var tio år har han framträtt i många av de större konserthusen i Sovjetunionen. 1988 fick han pris vid en trumpettävling för vuxna och det blev uppenbart vad han skulle syssla med i framtiden. För att Sergei skulle kunna utvecklas på bästa möjliga sätt var familjen tvungna att lämna Sovjetunionen. Deras hemstad Nizjnij Novgorod var en sluten stad och de tog beslutet att flytta till Israel för att ge honom större frihet.

Idag framträder Sergei över hela världen och hans diskografi på Teldec Classics International (Warner) har lovordats av både publik och kritiker. De tre albumen innehåller de mest kända trumpetkonserterna samt virtuos trumpetmusik av Bizet, Paganini, de Falla, Gershwin och Rimski-Korsakov.

Är du mer nyfiken på Sergei Nakariakov? Titta då på filmen ”No more wonderkind” – en sevärd och intressant dokumentär om hans liv och karriär.

(No more wonderkind – en film av Jan Schmidt-Garre)

Lämna en kommentar