Bo Nilsson död

Fina, underbara Bo Nilsson. Den 12 december 2018 gick min vän, trumpetlärare och mentor ur tiden. Jag är så glad att jag skrev några rader om mitt möte med Bo i min senaste bok och att Bo fick tillfälle att ta del av texten innan det var för sent.

Här är ett utdrag från boken Vid min sida som handlar om Bo:

”Vädret var strålande och sensommaren visade sig från sin allra bästa sida. Förutsättningarna för de sista scenerna i filmen om Bo var ypperliga. Vi hade inte träffat varandra sedan våren, men det var ändå som om vi hade känt varandra hela livet. Bo var ovanligt frispråkig och berättade öppet om sitt snart 70-åriga liv som trumpetare och lärare. Mest om sin yrkesutövning och om sin roll som trumpetpedagog med hela världen som arbetsfält, men även om privatliv och relationer. Jag blev gripen av hans historia och såg flera paralleller med min egen. Ibland kom vi in på existentiella frågor och glömde bort att det faktiskt var en film vi skulle göra.
     Jag kände stark tillit till Bo. Vi kunde samtala om nästan allt och hela tiden bemöta varandra med respekt och empati. Även om vi inte alltid var överens. Och vi hade mycket gemensamt. Inte minst humorn och den lite fyrkantiga, buttra fasaden. Vi kunde samtala om ofrånkomligt åldrande, om livets sorger och besvikelser, om sjukdomar, om glada barndomsminnen, om framgång och uppfyllda drömmar, om misslyckanden och felaktiga beslut. Inga ämnen var för svåra. Och inget behövde döljas.”

Så här skrev Bo till mig efter att hans fru hade läst boken för honom:

”Min fru har aldrig gråtit så mycket som hon gjorde efter ha läst högt för mig din bok, Vid min sida. Den gjorde ett stort intryck på oss båda. Jag har aldrig förstått att du hade förlorat en son. Du skriver på ett sätt som verkligen griper.”

Som en hyllning till Bo har hans tidigare trumpetelev Filip Draglund översatt min film om Bo till engelska för att trumpetelever världen över ska kunna ta del av Bos sista år som lärare på musikhögskolan i Malmö. Och det visade sig att året också skulle bli ett av de sista i hans liv. Tack för allt, Bo. Vila i frid.

Lämna en kommentar