Om mig

Thor-Björn BergmanJag är född i Stockholm 1957 och har bott i Malmö sedan 2011. Under sommaren 2013 flyttade jag till min barndoms sommar-paradis i södra Halland och bor nu i Skummeslövsstrand permanent. Jag har jobbat som professionell filmare sedan 2005, men intresset för foto och film har funnits sedan jag var 12 och fick min första stillbildskamera.

Jag är utbildad inom ekonomi och musik, jag har jobbat som musiklärare och speciallärare, jag har haft ledande positioner inom databranschen och har arbetat som programmerare och systemutvecklare, jag har varit marknadskonsult och drivit egna företag sedan 18-årsåldern och jag har varit projektledare, coach och tränare inom svensk tennis.

Mina dagar är omsorgsfullt planerade och jag lever för mina projekt. Kanske är det en konsekvens av en barndom kantad av övergrepp, kanske är det tecken på den Aspergerdiagnos (Autismspektrumtillstånd) jag fick som vuxen. Men egentligen spelar det ingen roll. Jag är den jag är och jag måste få göra saker på mitt sätt för att överhuvudtaget fungera

Jag kom in i filmbranschen genom ett samarbete med Ola Ström (Solstollarna) och under de fem första åren producerade jag ett 100-tal reportage- och informationsfilmer för ett 50-tal kunder som exempelvis Europeiska Socialfonden, Malmö stad, Friskis & Svettis, Sparbanken Syd, Kullabergs Naturreservat och Röda korset. Det gick riktigt bra och uppdragen kom i strid ström. Men sedan fick jag nog och kände att jag ville göra något mer. Kanske jobba med projekt där jag kunde använda mina barndomsupplevelser och min kunskap på ett konstruktivt sätt för att sprida information och hjälpa andra. Så jag startade Kanal 24 – en webb-tv-kanal med syfte att producera och visa film om utsatthet och dess konsekvenser. Hugo Stenbecks stiftelse nappade på idén och under tre år fick jag full finansiering för att producera material till sajten. Jag filmade, regisserade och klippte 55 filmer och reportage som sågs fler än 250 000 gånger av drygt 75 000 unika besökare.

I konkurrens med bl a Patrik Sjöberg fick jag Trasdockans pris 2011. Priset delas ut årligen under Trasdockans dag på Medborgarplatsen i Stockholm till någon som har gjort ett extraordinärt arbete för utsatta barn. Året efter gick priset till Barnombudsmannen.

Hösten 2011 blev jag nominerad till Svenska Hjältar som är ett initiativ av Aftonbladet med syfte att hylla vanliga människor som gjort något ovanligt fantastiskt.

I december 2012 tilldelades jag det prestigefulla Stenbeckstipendiet på 50 000 kr för mina filmer och reportage. Utmärkelsen går till eldsjälar som arbetar mot mobbning/destruktiva normyttringar, för att öka respekten för barns röster eller mot våld.

Jag har skrivit tre böcker, självbiografin Ängeln vid Hovs Hallar (2007), romanen Liams revansch (2012) och självbiografin Vid min sida (2016). Under hösten 2016 gav jag ut min första fotobok, Mitt paradis, med bilder från den skiftande naturen i trakterna kring mitt barndoms sommarparadis Skummeslövsstrand.

Jag är yngst i en syskonskara med fem barn, mamma var folkskollärare och pappa ingenjör.

Jag är en ganska vilsen själ som ständigt söker svaret på livets svåra gåta. Jag är expert på att ta på mig en “positivitetsmask” hur dåligt jag än mår eller hur usel jag än känner mig.

Jag tycker om att skriva texter och musik, och är barnsligt förtjust i naturen (speciellt havet) och i alla former av djur.

(Foto: Thor-Björn Bergman)

Foto och film

Ända sedan jag fick min Kodak Instamatic 133 som 12-åring har jag varit mycket intresserad av fotografering och filmning. Som ungdom hade jag foto och film som ”fritt valt arbete” i skolan och kvällarna spenderades oftast i foto- och filmklubbens mörkrum.

Jag förfogar över professionell kamerautrustning för både film och fotografering. Jag filmar helst med mina två Canon 5D Mark II, men i min utrustningslista finns även professionella videokameror från Sony och Canon, trådlösa mikrofonsystem från Sennheiser och de avancerade datasystemen Vegas Pro 15.0 för videoredigering och Cubase Pro 9 för musikproduktion. För ljudredigering använder jag Sound Forge 11 och för specialeffekter Adobe After Effects CS3. För musikkomposition trakterar jag en Korg Triton Extreme 76 med mjukvarusyntar från bl a Karma, Waldorf, och Xphraze.

(Foto: Thor-Björn Bergman)

Författare och skribent

Jag tycker mycket om att skriva och det har jag gjort sedan barndomen. Då skrev jag korta noveller och fantasifulla berättelser. Som vuxen har jag mest skrivit 100-tals presentationer och tekniska manualer, men även flera publicerade artiklar. I början av 90-talet började jag skriva min självbiografiska roman Ängeln vid Hovs Hallar som gavs ut av Kreativiteket i april 2007. Även om jag själv inser att boken inte är något litterärt mästerverk blev den faktiskt recenserad i fem tidningar.

Hallandsposten skrev ”Thor-Björn Bergman skriver plågat och intensivt om hur det är att leva med minnen av övergrepp. Trots vissa brister i stil och komposition är det här en stark berättelse i ”sanningsgenren”. En debut som har potential att vinna en publik”.

Upsala Nya Tidning skrev ”Syner (i dröm eller vaka?) förekommer ganska ofta i boken. Ibland gripande, ibland väl tårdrypande. I övrigt flyter språket väl och boken är klart tänkvärd. Dess ärende om livskamp och hopp går inte att ta miste på.”

Strax innan jul 2012 kom min andra bok ut. Liams revansch är den första delen i en romantrilogi om underbarnet Liam Berg. Liam föds med en extraordinär talang för att spela trumpet och spås en lysande framtid. Hans uppväxt kantas av svårigheter och han blir sviken av de personer som står honom allra närmast. Liams tröst blir trumpeten och de enda stunder då han känner sig riktigt trygg är när han får spela på sitt instrument. Berättelsen tar sin början när Liam just har fyllt 18 år och befinner sig i Berlin för att delta i en internationell trumpettävling. Boken bygger mycket på min egen uppväxt i Uppsala.

Under hösten 2016 kom min tredje bok ut. Vid min sida är en självbiografi som handlar om åren i samband med att jag fick mina diagnoser och fick reda på att jag var pappa. När diagnoserna var ett faktum föll halva livet på plats och jag fick förklaring till turbulensen i mitt liv. Alla höga toppar med vansinniga beslut och märkliga projekt, alla djupa dalgångar med förlorad livsvilja och självmordsförsök som följd. Och jag fick svar på varför jag alltid hade känt mig annorlunda, missförstådd och varför jag hade så svårt för att tolka andra människors kroppsspråk och intentioner.

PluttenKonsert2032-

Musiken

Jag har en musikalisk bakgrund. Jag har studerat musikvetenskap, körledarpedagogik och komposition på bland annat Uppsala Universitet. Jag har sjungit i kammar- och studiokörer under ledning av bl a Ingemar Braennstroem och Eric Ericsson, medverkat vid 12 skivinspelningar, spelat trumpet/kornett i ett 10-tal orkestrar och turnerat i ett 10-tal länder.

I slutet av 70-talet var jag anlitad som pianist av bl a Rikskonserter, jag var orkester- och körledare samt komponerat orkestermusik, körmusik och ett flertal musikaler. Idag är den elektroniska musiken mitt huvudsakliga gebit och jag har skapat musiken till de flesta av Kanal 100:s filmproduktioner.

Konsert 2032

Under många år har jag haft en dröm om att syssla med något som inte direkt har med övergreppsproblematik att göra, utan istället mer indirekt bara tangerar området. För det är faktiskt en ständig retraumatisering att jobba med de här frågorna och själv ha varit utsatt. Och det frestar på både fysiskt och psykiskt. Så jag kände att jag ville hitta något kompletterande att göra.

Från början var funderingarna på en konsert 2032 ett skämt. Jag skrev om projektet på min blogg och på min Facebookprofil och det var roligt att leka med tanken och höra kommentarerna. Men ju mer jag lekte och ju mer jag funderade desto mer övergick tankarna i konkreta idéer. Och jag kände att det var så dumt att det faktiskt skulle kunna bli verklighet. Och då satte jag mig ner och konkretiserade idéerna till ett faktiskt projekt.

Jag har varit expert på att starta upp storslagna projekt, men aldrig lyckats driva dem så långt att jag har kunnat skörda frukterna av mitt arbete. Det har jag ofta låtit andra få göra. Så jag behövde verkligen ett projekt som inte skulle bli klart på överskådlig tid. Kanske ett projekt jag kunde åldras med och på sikt bli något jag kunde lägga all min tid på. Ett projekt där jag själv kunde utvecklas samtidigt som jag hade roligt.

Och där står jag idag. Nu är det inget skämt längre och jag har inte några tvivel på att det jag gör är rätt och riktigt. Konsert 2032 är verklighet och det som kanske är mest spännande är att jag inte har en aning om var det kommer att sluta.

Jag skulle bli glad om du ville följa med mig på resan!

Thor-Björn Bergman
Filmare, fotograf & producent
Projektledare Konsert 2032

TolleMånga525