Bo Nilsson, mästarnas mästare

Jag kommer nog gå till historien som trumpetaren som bytte munställning lika ofta som man skiftar hjul på bilen. Och nu är det dags igen. Men den här gånger sker det under överinseende av Bo Nilsson, en av världens främsta trumpetlärare. Han har fostrat många framstående trumpetare och trots sin respektingivande ålder på 73 år efterfrågas hans kunskap och erfarenhet fortfarande världen över.

Bo Nilsson arbetar som trumpetlärare på Musikhögskolan i Malmö. Nästa år går han i pension från skolan, men om någon tror att han kommer att lägga trumpeten på hyllan så kan jag nog garantera att så inte blir fallet. Bo Nilsson anses av många vara en av de främsta experterna på att lösa problem med embouchure (läpparnas anpassning till munstycket på blåsinstrument) och självklart kunde jag inte tacka nej när han förra veckan erbjöd sig att jobba även med min teknik.

Bo Nilsson var Håkan Hardenbergers första trumpetlärare och mängder av trumpetare har studerat för honom, bl a trumpetvirtuoserna Ole Edvard Antonsen, Norge, och Michael Brydenfelt, Danmark. Och nu är det alltså min tur. Ska sanningen fram så känns det lite genant, men oerhört roligt. Jag har självklart rådgjort med coach Bohman och han tyckte att jag skulle ta chansen.

Just nu håller jag på med en reportagefilm om Bo Nilsson och så här lät det efter en intervju när vi började diskutera munställning och teknik.

Lämna en kommentar